Despre izolarea blocurilor

Camionagiul zice ca el nu crede in povestile cu izolarea blocurilor. Experienta mea directa este ca sistemul functioneaza foarte bine.

Aici, unde stau eu, sunt deja izolate 90% din blocuri. Pe langa ca arata rezonabil, se pare ca si functioneaza treaba; nu mi s-a intamplat sa crap de caldura vara sau sa simt rau facturile iarna.
Detaliile in continuare…

Studiu de caz: bloc de 33 de apartamente, cost renovare (izolare fatada, schimbat ferestre si tocuri, reparatie/izolare acoperis, schimbat lift) – 200.000 euro, adica aproximativ 6000 euro/apartament. Conform proiectului, costurile de incalzire se reduc cu aproximativ 40%, adica 36000 euro/an, adica vreo 1100 euro/an/apartament.
La costul asta, mai scazi ajutorul statului (43000 euro) si adaugi o dobanda pentru imprumut de 5.9% anual, pe o perioada de 14 ani.
Rezultatul – cost final de rambursat per cladire = aproximativ 400 de euro lunar, adica aproximativ 12 euro lunar per apartament.
Cost total suplimentar per apartament – 12 x 12 x 14 = aproximativ 2000 euro. Banii astia ii recuperezi (dupa plata creditului) in inca doi ani din diferenta la facturi.

Conditiile meteo sunt relativ nasoale, respectiv in august am avut 15 grade timp de vreo doua saptamani, in septembrie n-a sarit de 25 de grade, acum sunt vreo zece. Iarna trecuta au fost -20 C vreo doua saptamani si in medie undeva la -8 noaptea. Pana acum am avut deja zero grade in vreo doua

Alta chestie este ca aici toti (fara exceptie) proprietarii/locatarii sunt membri ai asociatiei. Decizia de izolare/renovare se ia de catre asociatie si se supune la vot; daca e acceptata de majoritatea membrilor, este obligatorie pentru toti (deci elimini mosul de la parter, care urla ca lui nu-i trebuie lift si acoperis noi, sau pustanul de la doi, care zice ca lui nu-i trebuie izolatie). Asociatia contracteaza creditul (evident, in conditii mai bune decat ar putea sa o faca individual 33 de proprietari/locatari), plateste reparatia si apoi isi recupereaza banii in timp de la indivizi prin facturi lunare. Sa zicem, cu tot overhead-ul generat de asociatie, din 12 se fac 15 euro de rambursat in fiecare luna.

Diferenta majora este sistemul de distributie. Revizia „de vara” (aia care in Bucuresti te lasa trei saptamani fara apa calda) dureaza doua zile aici. Inclin sa cred ca si raportul intre pierderile de pe traseu e asemanator.

Locul faptei: un stat ex-comunist din Europa Centrala. Mai precis, Cehia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: