Apple-urile de aur

Zoso scrie ca Apple a batut pe MS in valoarea de piata si ca asta inseamna ca barca lu’ Gates ia apa serios. Mai jos, sase motive pentru care nu sunt de acord, ba chiar s-ar putea sa fie fix pe dos.

1. Win 7 e chiar OK ca desktop OS. Si cum e greu sa convingi muuuulti oameni sa dea muuuulti bani pe hardware branduit cu maru’, doar ca sa ruleze OS X, Seven va domina piata bine-mersi vreo cativa ani de acu’ incolo, asa cum a facut-o si XP inainte. In timpu’ asta, OS X va ramane o chestie de nisa, pentru oameni care chiar au nevoie de el – fie pentru munca, machetarea profesionala se facea (pe vremuri) pe Mac, fie pentru a-si sustine fitele.
2. Windows Phone 7 (care sta sa apara la toamna, cam tarziu, ce-i drept) nu este o evolutie directa a lui Windows Mobile/CE, ci o chestie facuta aproximativ de la zero si gandita pentru smartphones si chestii asemanatoare. Eu zic ca intr-un an sau ceva de genul asta WP7 va fi un jucator serios pe piata – nu un concurent pentru iPhone OS (ala va fi Android), dar un jucator serios.
3. Windows Mobile 6, ca am pomenit de el, asa anacronic cum este, e inca respectabil cand e pus pe un hardware ca lumea si cu un invelis ceva mai prietenos (HTC HD2 + Sense, de exemplu).
4. „Microsoft crede ca ordinatorul e doar pentru munca” – as zice ca e gresit, numai daca stai sa te gandesti ca de ceva vreme exista XP Media Center si multe treburi derivate.
5. „Microsoft trebuie sa isi repare gaurile” – din nou, nu-s de acord. Din punctul meu de vedere, gaurile sunt in barca Apple:
– sistem inchis, fara flexibilitate pentru developeri
– numar redus de produse (iPod, iPhone, iPad + computerele propriu-zise vs. zeci/sute de smartphones)
– concurenta din ce in ce mai solida facuta de Android (vezi de exemplu aici sau aici niste comparatii de vanzari)
– statutul de „vedeta”, care trebuie sa se apere impotriva atacurilor venite din toate partile
6. Apple nu are niciun fel de „leverage” impotriva concurentilor (cu exceptia proceselor pe tema patentelor). Bine, si cu exceptia iTunes. 🙂 Spre comparatie, daca Google si Microsoft ar decide ca nu mai furnizeaza servicii de cautare pentru platforme mobile Apple, ce-ar folosi iPhone, Yahoo! Search?

Maestre, ai legatura.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: