O directă de stânga în barba României

Presa vuiește de vreo două săptămâni pe tema scăderii pensiilor și salariilor. La sfârșitul săptămânii trecute, Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), a dat și el o mână de ajutor celor care plâng pe umărul bugetarilor din România, în cadrul unui interviu acordat France 2.

Dar dacă DSK a bătut șaua ca să priceapă iapa?

Declarația oficialului FMI, preluată imediat de un segment al presei din România, a sunat cam așa: ”Guvernul român ne-a spus: vom tăia 25% din salariile funcționarilor. Noi am spus NU: dacă vreți să faceți economii, măriți impozitele și mai ales impozitele pentru cei bogați. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem”.

Aceeași parte a presei a ridicat imediat problema contradicției între FMI și Guvernul Boc (care susținea că tăierile de salarii au fost impuse de FMI) și a tras concluzia că guvernanții (mă rog, Băsescu) au acționat din proprie inițiativă.

Ce a spus, de fapt, DSK? Nimic neașteptat. Dar pentru asta facem un scurt drum pe Wikipedia, aici și aici.

Voi rezuma conținutul celor două link-uri.

Dominique Strauss-Kahn este un politician de stânga, care și-a început cariera politică în UEC (Uniunea Studenților Comuniști). Următoarele alegeri prezidențiale în Franța au loc în 2012. DSK este creditat cu șanse reale în a-l învinge pe actualul președinte, Nicolas Sarkozy, dar diferența dintre ei în sondaje este minimă.

Concluzia mea? DSK tocmai a început campania electorală.

Pe ce mă bazez?

1. Afirmațiile au fost făcute pe France 2, în fața electoratului francez, unde stânga are o poziție puternică. Printre altele, socialiștii și asociații lor au câștigat alegerile în 21 din cele 22 de regiuni (2010) ale Franței Metropolitane.

2. Cu doar două luni în urmă, același DSK spunea, într-un interviu acordat lui Radu Soviani: ”Guvernele vor decide dacă taie un anumit tip de cheltuieli sau altul, sau majorezi taxele. Nu avem preferinţe”. Doar că atunci discuta cu presa română, reprezentanta unui electorat care votează împotriva stângii din 2004 încoace.

M-aș hazarda dacă aș spune că declarația lui Strauss-Kahn de săptămâna trecută este doar un joc politic pentru scena franceză, folosind figuranți români?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: