Dezastru? Nu. Probleme? Da

Întâmplător (umblînd creanga pe Hotnews), am dat peste un articol care prevestește Apocalipsa din cauza tăierilor de salarii / pensii din sectorul bugetar.

Personal, nu-s de acord. Și acum să vă explic de ce.

Înainte de toate, o să spun că nu sunt bugetar (nici măcar nu sunt în România). Părinții mei sunt însă bugetari, din partea săracă a spectrului (sănătate, non-medic + învățământ preuniversitar), deci problema mă atinge, indirect, și pe mine.

Zice autorul: ”Fenomenul imediat următor reducerii de salarii şi pensii va fi scăderea consumului şi, automat, a veniturilor statului (…) Mai mult, aceasta va impulsiona consumul produselor provenite de pe piaţa neagră”. Corect, până la un punct. Piața neagră există și acum, cine vrea să cumpere de acolo cumpără și acum, banii tot acolo se scurg. Este treaba statului să mărească baza de impozitare și să reducă evaziunea, dar asta e o chestie total independentă de veniturile populației și implică mulți factori (politic, juridic etc).

”Sumele care se scurg către salarii şi pensii sunt mari, însă percepţia conform căreia câţiva salariaţi din mediul privat susţin întreg aparatul energofag al statului este greşită. Salariile pe care le dă statul se întorc în consum, adică spre mediul privat”. Serios? Eu aș zice că mare parte din sumele alea se întorc spre bănci, sub formă de rate la niște produse non-necesare, după care se scurg in exterior, iar o altă parte merge spre economia statelor vecine (Bulgaria, pentru litoral și mașini, de exemplu). Da, consumul va scădea, lucru normal în timpuri de criză, dar nu statul va fi ala păgubit, ci vânzătorii pe credit. Cât despre ”aparatul energofag”, tare vreau să văd ce produc acei (prea mulți) funcționari. Pentru că infrastructură nu văd, iar o scădere a birocrației nici atât.
A doua problemă – dacă nu ar face reducerile respective, de unde vin banii pentru susținerea sistemului? Dacă nu greșesc, pentru un salariat din mediul privat revin trei bugetari / asistați social. Întrucât sistemul bugetar nu ”produce”, banii respectivi trebuie să vină de undeva – și vor veni, dacă hemoragia statului nu se oprește, din creșterea fiscalității. Și atunci va veni, cu adevărat, sfârșitul.

”Într-adevăr, răul problemei este în distribuţia salariaţilor în economie deoarece e limpede că statul are un număr exagerat de mare de angajaţi. Însă această problemă nu poate fi rezolvată peste noapte şi, mai ales, nu prin tăieri dintr-o anumită parte deoarece nu faci altceva decât să strici un echilibru şi-aşa fragil. Soluţia constă în impulsionarea angajărilor în mediul privat.”
Păi asta și face statul, îi împinge pe oamenii care chiar au nevoie de bani să renunțe la posturile călduțe și bine plătite (până acum) din aparatul bugetar și să își caute de lucru în mediul privat. Cine chiar nu poate supraviețui din noile salarii își va da demisia și va căuta altceva – iar cine preferă să rămână înseamnă fie că îi ajunge noul salariu, fie că se teme de raportul muncă/beneficii din mediul privat.

”Există metode eficiente de impulsionare a angajărilor, în special prin reducerea taxelor pentru cei care angajează şomeri şi prin susţinerea domeniilor prioritare ale economiei”. Corect. Dar, dacă nu mă înșel, facilitățile respective există oricum de ceva vreme (exemplu). Problema este că accesul la facilitățile respective este atât de întortocheat, încât eu, ca patron, nu m-aș deranja să încerc să le accesez. De ce este întortocheat? Păi, din cauza stufosului aparat de stat – și am ajuns de unde am plecat.

Personal, nu cred că Apocalipsa prevestită de autorul de pe trenduri.blogspot.com va veni. Vor fi probleme, nimic de spus, vor fi și ”cazuri sociale” autentice (nu pensionari pe caz de boală” la 50 de ani, care au stat cu fundul în scaun toată viața). În ansamblu, oamenii s-au descurcat și înainte (vezi liberalizarea prețurilor sau scăderea economică din timpurile CDR), se vor descurca și acum. Și, poate, vor învăța să fie mai cumpătați.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: