Ajutoare sociale? Da, prin scutiri de taxe

Cum ar fi ca ajutoarele sociale sa stimuleze munca, nu statul degeaba?

Scriam aici ca nu sunt de acord cu protectia sociala excesiva, cu doi ani de concediu parental, cu ajutoare peste ajutoare pentru persoane al caror singur merit este ca au facut un copil (sau mai multi) etc. Dar mi-a venit o idee mai buna…


Citind comentariile de la articolul asta al lui zoso, am remarcat ca lumea e impartita in doua tabere:
– cei care argumenteaza ca acest concediu parental e dreptul parintilor, drept compensatie pentru incapacitatea de munca
– cei care argumenteaza ca e o chestie fortata, nesustenabila si generatoare de pagube sociale si economice.
Inutil, cred, sa precizez de care parte a baricadei ma situez.

Dar mi-a venit o idee care impaca si capra, si varza: cum ar fi ca, in loc sa dam bani de-a moaca, chestie care genereaza „parinti profesionisti”, sa dam un alt avantaj?
De exemplu, o scutire de taxe. Uite cum ar suna legea cu pricina (evident, nu intr-un limbaj juridic, ci pe romaneste): „Persoanele care nasc / adopta un copil beneficiaza de rambursari egale cu valoarea impozitului pe venit pentru o perioada de trei ani de la data nasterii / adoptiei copilului, sumele urmind sa fie achitate lunar. Perioada de trei ani incepe de la sfarsitul concediului de maternitate/paternitate”.

Si acum sa explic.
1. De ce prin scutiri de taxe, in loc de bani cash?
Pentru ca scutirile de taxe stimuleaza oamenii (angajati sau antreprenori) sa produca mai mult, in loc sa-i stimuleze sa stea degeaba, ca „daca nu curge, macar pica”.
2. De ce implementarea prin rambursare in loc de scutire?
Pentru ca astfel se asigura aducerea la suprafata a veniturilor „la negru” – ca sa primesti rambursare trebuie, evident, sa declari mai intai veniturile respective.
3. De ce trei ani de la finalul concediului de maternitate?
Ca sa stimuleze oamenii sa se intoarca la munca atat de repede cat se poate, ca sa beneficieze cat mai mult de rambursarea impozitului. Nu trebuie sa fim absurzi si sa le cerem mamelor sa butoneze la laptop de pe patul de spital.
4. Ce fac cei care nu aveau niciun venit (legal) inainte de nastere, cu ce beneficiaza ei de pe urma ideii?
Cu nimic. Eventual reprezinta un sut in fund sa-si caute ceva de lucru. Si asta cat mai repede, inainte sa expire aia trei ani.
5. Cum evitam abuzurile de genul „eu, marele intreprinzator, imi cesionez actiunile catre nevasta, ca sa fie ea scutita de impozit”?
Declaratie pe propria raspundere ca nevasta conduce afacerea plus controale inopinate ale Garzii Financiare. Daca doamna nu e la birou si e acasa cu copilu’, puscarie plus imputarea sumelor de care a beneficiat.

P.S.: imi cer scuze pentru lipsa diacriticelor, dar nu le pot folosi decat de pe desktop-ul de acasa. Pe telefon si pe laptop-ul de serviciu… ioc.

Pareri?

Anunțuri

Un răspuns to “Ajutoare sociale? Da, prin scutiri de taxe”

  1. […] mai devreme un fel de propunere a cuiva… care mirosea a eficiență. Normal că așa ceva nu se va lua în considerare NICIODATĂ în spațiul mioritic. Nu-i în firea noastră să fim […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: